Nogle kan ikke gå forbi en garnbutik uden liiiige at skulle kigge ind… jeg kan ikke lade smukt papir gå min næse forbi! Jeg “samler” på papir, både nyt og gammelt; smukke farver, lækre strukturer, spændende trykteknikker, flotte mønstre osv.
Jeg bruger papiret til mine kræmmerhuse, julekurve, papmache-projekter, håndsyede bøger og til “kleenex-kasser”. Altså kasser man sætter ned over en boks med papirlommetørklæder, tissues, kleenex’er, eller hvad man nu kalder dem! Jeg kalder dem for kleenex, uagtet at det er et produktnavn.

Sådan gjorde jeg:

Den rare Robert fra Kolind Bogtrykkeri har foræret mig nogle store stykker pap og nogle plast-plader. Tidligere har jeg lavet bokse af kraftigt pap, men nu ville jeg prøve med disse blå plastplader. De har hule kanaler og er ret stive.

blå plastplader med kanaler

Jeg har målt æsker fra forskellige producenter. Den slags er nemlig ikke i “standard” størrelser. Men, hvis du altid køber et bestemt mærke, så er det bare den du nøjes med at måle op!

Delene er skåret ud og samlet med klar pakketape. Det er lidt “dovent”, men det fungerede ret godt!

Hullet i toppen, som papiret kommer ud af, har jeg skåret efter en af kasserne. Du kan også vælge at lave hullet som en rektangel, bare det er stort nok til, at arkene kan komme uhindret ud.

Plasten var ret skarp i hjørnerne, så jeg rundede dem ganske lidt med kniven.

Hele æsken bliver jo efterfølgende dækket af papir og yderligere “stivet af”, når den står omkring en æske kleenex.

Når det fine papir skal limes på æsken, er det vigtigt at sikre sig, at det udvalgte papir kan nå hele vejen rundt på alle sider. Jeg bruger den slags lim man bruger til fx decoupage. Limlak. Spraylim kan også bruges, men jeg tror at alm. hobbylim nemt bliver for vådt, medmindre man arbejder med kraftigt papir.

Først smørret jeg limlak på oversiden og placerer æsken med bunden op midt på det udvalgte ark papir. Når siderne skal bukkes omkring æsken er det bedst at skære ud med lineal, så der bliver et ombuk.

Lille slids i papiret til ombuk

Buk og svøb papiret omkring kassen, sørg for at det ligge glat og uden buler. Når alle siderne er limet og papiret er bukket ind i kassen, er det tid at lave hullet i toppen. Mit hul er ovalt og derfor er det nødvendigt med en del slidser – eller vil papiret bukle i rundingen. Hvis dit hul er ovalt, så er det nok at skære slidser fra hjørne til hjørne.

Slidserne limes
Slidserne limes fast på indersiden af boksen
Sådan kom den færdige kleenex-boks til at se ud.
Her er nogle af mine bokse. Den røde “kvadratiske” har fået limlak på ydersiden, da den står på badeværelset og skal kunne tåle fugt og stænk.