Kan du huske dengang i folkeskolen, hvor man i formning lavede ting af papmaché? I mit tilfælde, husker jeg en sparegris lavet på en oppustet ballon, med fødder, snude og ører af æggebakker – jeg tror du kender modellen. Den tilgang har måske afskrækket mange fra at eksperimentere lidt med dette helt geniale materiale. Genialt fordi det er utroligt billigt, nemt af lave og indbyder til eksperimenter. Desuden kan indtørrede pletter på tøj og møbler vaskes af med vand (og det sætter jeg personligt stor pris på!).
Du skal bruge nogle gamle (eller nye) aviser, en pose tapetklister, vand og en spand/skål. Jeg bruger gerne en tom 1. liter spand med låg, fra fx græsk yoghurt, skyr eller lign. Så kan jeg gemme den færdige klister og arbejde videre med den flere dage senere. Efter 2-3 uger begynder den at lugte lidt mystisk, så det er nok grænsen for, hvor længe man kan opbevare den.
Og så er det ellers med at dyppe strimler af avispapir i klistret og begynde at forme. Til større objekter er det godt med et stativ af en slags – den våde papirmasse har tendens til at blive tung og falde sammen – så hvis det er større projekter så kan du bruge tomme køkkenrullerør, hønsenet, blomsterpinde el.lign. Når jeg er færdig med mit projekt, så tager jeg resten af limen og
former tilfældige kugler. Når de er tørre gemmer jeg dem til næste gang
jeg skal lege med papmaché. Det er rart at have et tørt “stativ” at
bygge videre på.
Jeg har bl.a. lavet en del fugle i papmarché. De har ben af ståltråd og nogle af dem er monteret på en stump træ. De er enten malet eller overtrukket med papirrester. Har lavet en guldfugl af resterne fra en gylden te-pose, har brugt gamle bøger fra genbrug, landkort, matadorpenge, gavepapir, silkepapir m.v.
#papmaché #papirfugle #pippapir #papirgenbrug #gamleaviser #tapetklister #DIY #gør-det-selv #prøvdetselv #deterfaktiskretsjovt #klister
Papmaché
DIY, Kreativitet, Papir Posted on lør, september 17, 2016 12:49- Kommentarer(7) https://blog.petronella.dk/?p=11
- Del
Et par spørgsmål:
Kan man arbejde videre på en papmacheform når den er tør?
Hvor mange lag kræver udenpå en stor ballon for at den kan holde formen når man punkterer ballonen.
Hej Tine Louise, man kan sagtens arbejde videre på en tør papmacheform – men man kan ikke ændre på formen, når den først er tør. En ballon skal helst have tre til fem lag, afhængig af hvilken type papir du bruger,og hvor mange overlap der er. Når den er tør kan du forsigtigt trykke på den og mærke hvor stiv den er. Jeg har tit forstærket de tynde steder EFTER ballonen er taget ud… når du kigger ind i formen, kan du se om der kommer meget lys ind bestemte steder.
Øvelse gør mester, så bare gå igang! Det er jo superbillige materialer og sjovt at få i hænderne 😊
Super tak for svar pernille … jeg sætter den til tørre i nat og venter i spænding … måske det er smart at sætte strimlerne på kryds og tværs så man er sikker på stabilitet.
Spændende! Det er godt at Sætte strimlerne lidt på kryds og tværs, det styrker Objektet at fibrene krydses 👍🏻
Desværre, nej, jeg har ikke lavet i øre 🙂
Super søde fugle
Tak ?